Yıllardır Akçay'a giderim (Ailem oralı sayılır ve 20 yılı aşkın süredir orada yazlığımız var) oraları yazmak tabiki alışkanlık olduğu için aklıma hiç gelmemişti. Ta ki bu haftayı orada geçirene kadar.
Akçay çoğunlukla sitelerin ve sakin insanların olduğu, otel arıyorsanız bile büyük olanların bir elin 5 parmağını geçmediği ve pansiyonların ise siteler dışında konaklamanın temelini oluşturduğu bir yerleşkedir. Etrafında Zeytinli(ki yazlığımız asıl olarak burada bulunuyor ama Akçay derler genelde oralılar. 😄 ), Burhaniye-Ören, Altınoluk, Küçükkuyu,Assos, Güre, Ayvalık ve Edremit bulunur.
Ulaşım
İstanbul’dan Akçay’a gitmeyi düşünenler: Trakya otoyoluna girerek, Kınalı gişelerinden Tekirdağ yolu ile, Malkara-Keşan üzerinden, Gelibolu’ya geliyorlar. Saat başı kalkan feribotlarla, Lapseki’ye ya da Gelibolu Milli Parkından boğaz’a paralel ilerleyip, Eceabat’tan Çanakkale’ye geçiyorlar. Troya antik kenti sonrası, Edremit körfezini, tepeden görebilen, biraz virajlı, dar yoldan inip, Küçükkuyu’dan, Altınoluk’a ve sonra Akçay’a ulaşabiliyorlar. Ek olarak Kocaeli otoyoluna girerek Gebze/Darıca üzerinden saat başı kalkan Eskihisar-Topçular feribotu ile Bursa’ya ulaşıyorlar. Bursa üzerinden Balıkesir, Susurluk ve Edremit üzerinden Akçay’a ulaşabilirler.
Bunun dışında, Akçay’a uzaklıklar hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum. Ankara-Akçay: 620 km. İzmir-Edremit; 210 km. ve Edremit-Akçay: 8 km. Yani: İzmir-Akçay: 202 km. Balıkesir-Akçay: 97 km.,Akçay-Ayvalık: 48 km., Akçay-Bursa: 241 km., Akçay-İstanbul: 489 km.
Yapılacaklar
Akçay'da ve çevresinde gezebileceğiniz, keşfedebileceğiniz birçok doğa harikası var. Kazdağları'nın incilerinden Sütüven Şelalesi, Hasan Boğuldu Göleti, Şahinderesi Kanyonu ve Mıhlı Çayı'nı görebilir, bu doğa güzelliklerini keşfedebileceğiniz doğa gezintileri yapabilirsiniz.
Kaz Dağı Milli Parkı'nda dilerseniz rehber eşliğinde turlara katılabilir, doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı, kamp, jeep safari gibi aktiviteler yapabilirsiniz.
Gelelim denize. Benim için Akçay ve Zeytinli yeterli ben kafamı dinlemek istiyorum derseniz; Altınkum Plajı ve Altınkum Plajı’nın yanında bulunan kafelerin bulunduğu plaj mükemmel bir tercih olacaktır.
Akçay'ın ve Zeytinli’ nin masmavi ve tertemiz sularında denize girebilir ve gerçekten serinlemek istiyorum diyorsanız çok iyi serinleyebilirsiniz. Çünkü bölgenin ciddi anlamda uzun yıllardır namını koruyan soğuk denizlerinden biridir. 😄
Kafelerin oradaki plajdan bahsederken Orta Cafe’den bahsetmemek olmaz ki zaten Orta Cafe'yi tabiki de unutmadım. (Özkan abi kırardı kafamı zaten 😄) Bölgenin kesinlikle en ama en güzel servisine sahip, müşterisini sahiplenen ve kendi plajı olan eşsiz bir kafe. Arkadaş ortamını çok rahat yaşayabileceğiniz gece gündüz size hizmet veren bir kafedir. Aynı zamanda maç yayını da vardır bizden söylemesi 😜
Fakat bölge etrafındaki mükemmel denizleri de asla atlamamak lazım;
· Altınloluk :Bölge içerisindeki en berrak denize sahiptir ve Akçay'a 2 minibüs kadar uzaklıktadır.Edremit otoyoluna çıktıktan sonra Edremit-Altınoluk minibüsleri sizleri Altınoluk'a götürecektir.
· Burhaniye-Ören : Plaj olarak ve görsel olarak en güzel bölgelerden biridir. Pegasus heykelinin bulunduğu yerde var olan Aile çay bahçelerinde oturup manzaranın keyfine bakabilir ve kendinizi hazır hissettiğinizde falezlerden merdiven ile inip mükemmel denizin ve kumsalın tadına varabilirsiniz.
· Ayvalık-Sarımsaklı:Akçay'a biraz uzak olsa da gidince kesinlikle iyi ki ben buraya gelmişim dediğiniz yerlerden biri. Ucu bucağı gözükmeyen altın rengi kumu ve masmavi denizi insanı kesinlikle cezbediyor. Sarımsaklıya gittiğinizde mutlaka yanınızda şemsiyeniz olsun bazen şezlonglarda yer kalmayabiliyor.
· Cunda-Alibey adası:Cunda adasını duymayan kalmamıştır zaten. Ama hem kafeleri hem denize girilecek gizli koyları hem de tarihi yerleri ile tam 1 gününüzü mutlaka buraya ayırmalısınız.
· Asos-Behramkale: Bu bölge kamp alanları, minik koyları ve Athena Tapınağı ile meşhurdur. Athena Tapınağına gitmeyi düşünüyorsanız ki mutlaka düşünmelisiniz, gün içerisinde deniz aktivitesini halledip akşam üzeri sıcaklar geçtikten sonra gidilmesi tavsiyemdir.
Bayram döneminde Akçay-Zeytinli bölgesinde olacaklar için bir duyurumuzda bulunmaktadır. Türk rock müziğinin geçit töreni ve yılın en büyük yerli rock festivali olan Zeytinli Rock Festivali, 29-30-31 Ağustos - 1-2 Eylül 2018 tarihleri arasında Edremit Akçay Sahili'nde gerçekleşecek. Eğer rock müzik ile ilgileniyorsanız mutlaka gitmelisiniz.
Bilgi almak ve bilet satın almak için; Zeytinli Rock Festivali - 2018
Ek Bilgiler
Edremit körfezi kıyılarında, dünyanın en nefis zeytinyağı üretimi yapılır.
Zeytinyağı literatüründe, bu bölge: düşük asitli, kendisine has kokusu (rayiha) olan yağın elde edildiği, önemli merkezlerden biri olarak biliniyormuş. Zeytin ağacı, aradığı en uygun iklimsel koşulları, burada bulmuş ve insanlara değerli bir ürünü, zeytinyağını vermiş.
Zeytinyağı türlerinden kısaca söz etmek istiyorum. Çünkü: buradan beğeneceğiniz bir zeytinyağı türünü, mutlaka almanızı öneriyorum.
· Naturel (Sızma) Zeytinyağı: Soğuk pres yöntemiyle elde edilir. Genellikle: çiğ olarak tüketilir. Salatalara, haşlanmış sebzelere ve soslara konur.
· Organik Zeytinyağı: Son yıllarda gelişen bir anlayışın ürünüdür. Yağ alınmadan önceki aşamada, zeytin ağacına, özel bir bakım uygulanır. Tanelerin, ilaç ve kimyasal madde içermeden yağa dönüşmesi hedeflenir. Bu yolla elde edilen mahsulün, soğuk pres yöntemiyle sıkılması sonucu olarak: organik yağ oluşur. Ancak, bu tür yağı içerdiğini savlayan ambalajlarda, uluslar arası bir kuruluşun güvencisi olması gereklidir. Yoksa: tüketici yanıltılır.
· Rafine Zeytinyağı: Yüksek asitli zeytinyağının rafine edilmesi sonucu elde edilir. Daha çok,yağın lezzetine alışkın olmayan ülkelerde tüketilir. Light olarak adlandırılan bu tür yağın rengi daha açık ve kokusu daha hafiftir.
· Riviera Zeytinyağı: Rafine ile natürel zeytinyağının özel karışımından elde edilen yağdır. Son yıllardaki yaygın inanışın aksine: her türlü zeytinyağı, kızartmalar için en ideal yağdır. Çünkü, yanma derecesi, diğer yağlardan daha yüksektir. Erime noktası da, 5-7 olduğundan, kolay hazmedilir. Zeytinyağı, oda sıcaklığında, ancak ışıksız yerde saklanmalıdır. Buzdolabına koymaya gerek yoktur.
Son olarak eklemek istediğim şey Akçay doğal harikaları ile var olan bir bölge ve burası kesinlikle sizleri mutlu edecektir. O yüzden ileride de bu mutluluğa ulaşabilmek adına doğamızı kirletmeden koruyalım.
Ozz.